O pluti

Slika 4-Hrast plutovec gozd

Način pridobivanja plute je, da se hrastu plutovcu (Quercus suber L.) odstrani lubje, oz. skorjo. Hrast plutovec raste predvsem ob zahodnem Sredozemskem morju in sicer na Portugalskem, v Španiji, na Sardiniji, Korziki, na jugu Francije in na severu Afrike.

Pluta je edinstvena, 100% naravna, obnovljiva in recikljiva surovina, ki ima zares izjemne karakteristike. Skrivnost njene učinkovitosti je v njeni celični sestavi. Notranjost plute je po izgledu podobna panju in je sestavljena iz majhnih celic suberina, kompleksne kisline, katere so napolnjene z zmesjo plinov, ki je zelo podobna zraku.

Potrebno je poudariti, da je za pridobivanje plute značilno, da se ne podira celih dreves, ampak se iz hrastov plutovcev zgolj olupi skorjo. Prvič se jo olupi potem, ko je drevo staro 25 let. Nato pa samo vsakih 9 let, katerih je potrebnih, da zraste nova, kakovostna skorja. Tako se samih dreves popolnoma nič ne poškoduje. Ta metoda omogoča, da gozd hrasta plutovca („montado“), aktivno prispeva k zmanjševanju globalnega segrevanja. To pa je tudi razlog, da se ljudje, ki jim je mar za okolje, z veseljem odločajo za naše naravne proizvode.

Slika 1-Hrast plutovec lubje             Slika 2-Hrast plutovec lubje             Slika 3-Hrast plutovec